Sivut

tiistai 19. helmikuuta 2013

Kylpyhuoneen pinnat uusiksi

Meillä on kylpyhuoneessa iki-ihanat 70-luvun peltiseinät joita ei saa hyvännäköisiksi maalillakaan. Ainakaan omasta mielestäni. Kun nyt sain käsiini sisäistä silmää miellyttäviä kaakeleita, päätin ryhtyä toimeen.
Peltiseinässä parhaiten kiinnitykseen toimii Kiillon kaakeliliima (Kerafix). Saumauslaasti myöskin Kiillon, 48 hiilenharmaa.

Kaakelit sointuvat väriltään myös hankkimaani lasiseen käsienpesualtaaseen. Iso jee siitä. Mäntyinen taso tuli vanhan mädäntyneen tilalle.


Tämä ei mennyt ihan kuin Strömssössä... Kuvasta näkyy tuo alkuperäinen ihana vihreä pelti jota siis kaikki seinät ja katto kylpyhuoneessa ovat (Lujalla yrittänyt naamioida hieman nätimmiksi. Ja valkoisemmiksi.). Sen päällä on ollut noin 5 cm paksu kennolevykansi, johon on ollut upotettuna käsienpesuallas. Kannen pinta halkeili ja kupruili, joten päättelin sen olevan läpimätä - vanhassa altaassakin oli jo hiushalkeamia. 

Koska hana kääntyy myös suihkun/kylpyammeen puolelle vasemmalle, uuden tason kiinnittäminen peltien päälle ei toiminut malja-altaan kanssa - hana jäi altaan sisälle. Koska minun oli kuitenkin tehtävä reikä levyyn viemäröintiä varten, kokeilin altaan "jalan" upottamista kanteen; tämäkään ei toiminut. Muu ei siis auttanut kuin ottaa mitta ja saha käteen ja asentaa levy alle. Runsaan kiroilun kanssa.


Tuossa siis allasnurkkaus laatoitettuna, liima kuivumassa


Saumauslaastina 48 hiilenharmaa


Päätin jatkaa kaakelointia vielä pyttyseinälle, noin puoleen väliin.



Valaisimeksi löytyi "kellarilamppu" - rakastuin tuohon mustaan kehikkoon. Aika karu noiden laattojen rinnalla, mutta toimii omaan silmään. Ja valaisin tietysti on IP44 ja umpitiivis, joten saa suihkutella verhon takana ilman sähköshokkipelkoa...


Kun nuo seinän laatat ja saumat tuli kuntoon, päätin jatkaa lattiasta. Tuo alkuperäinen vihreän ja punaisen yhdistelmä on tosi kaunis, eikö? Nostin ammeen kokonaan ylös kun olin ensin väkivalloin irroittanut suojana toimineen seinänvärisen peltilevyn. Tuosta tosin kuvia myöhemmin - käsittelin ammeenkin (tai no, näkyvän puolen).


Tuossa sitä lattiaa tehtynä. Ihmetytti tosin nuo patterin alla olevat kaadot. Tai niiden puute. Vesi syötti aina tuohon käsienpesualtaan juureen ja jäi sinne - tai lähti juoksemaan lattiakaivon ohi ja kerääntyi vessanpytyn taakse. Luin aiheesta, kysyin neuvoa ja luin ja kysyin vielä lisää, ja vaikkakaan en välttämättä ammattimaista papukaijamerkkiä tulekaan saamaan, vesi kaataa nyt tuosta nurkasta lievästi viistoon tuohon eteen ja siitä lattiakaivoon. Tuo neljännesosa laattaa toimii ns. syöttökouruna kaivoon menevälle vedelle. 


Tuossa lattiaa toisesta päästä. Ja tässä vaiheessa tuli sitten itku. Pyttyhän on nyt pultattu lattiaan kiinni, mikä sinällään ei ole ongelma. Suurin särky on säiliöön tuleva kuparinen kylmävesiputki vm.-73 ja siinä oleva bakeliittiventtiili mitä ei ole taidettu asentamisen jälkeen sulkea tai ylipäätään liikutella. Vesi ja viemäröinti kulkevat molemmat tuon peltiseinän läpi - arvatkaapa mikä liikkuvuus tuolla pytyllä on? Noin 0.5mm! Eikä tähän hätään olla soittamassa putkimiestä päivystämään siksi aikaa että saan neljä laattaa pytyn alle. Ja kauneinta on tietysti se, että vain yhteen laattaan tulisi yksi reikä, muut menisivät sujuvasti saumakohtiin. Että taas oli suunnittelusta hyötyä. Nyt painin omantunnontuskien kanssa ja mietin josko sitä kehtaisi tuosta ympäri. Seinäviemäröinti tavallaan antaisi tuon anteeksi. Mutta kun se on Arabian pytty...


Kahdella seinällä noin puolessa välissä kulki puinen paneeli jonka halusin irrottaa ennen seinien kaakelointia. Sinällään hampaita kiristävä kokemus; paneelit olivat kiinni yhteensä 64 (!!!!!) seinän takapuolelta ruuvatulla ruuvilla kiinni. Kotvan kesti, mutta järki voitti ja ruuvit kierrettiin seinän "sisään". Sielläpä ovat.


Tässä näkyy jo nuo mäntyiset listat jotka tulivat kehystämään "viiriäisenmuna"-laattoja. Ns. suihkuseinä on kaakeloitu mutta ei vielä saumattu.


Suihku/kylpyammetilan pitkä seinä melkein kokonaan kaakeloitu, alaosa puuttuu vielä. Hauskinta tässä hommassa oli tuon kylpyammeen roudaaminen nurkasta nurkkaan. Not.


Pientä yleiskuvaa välivaiheesta.

tämä urakka jatkuu niinkuin Iisakin kirkon rakentaminen...kuvia lisää pikkuhiljaa.

2 kommenttia:

  1. Hieno kertomus. Meillä lienee edessä vastaava operaatio joten mukava lukea rohkaisuksi onnistuneesta projektista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Suurehko projekti noin alkumetreillä, mutta kun pääsee alkuun niin kyllä se siitä. Tietysti itsellä auttoi se, ettei tarvinnut hommata ketään sertifioitua henkilöä tekemään vesieristeitä. Tai siirtämään pytyn/hanan ym. paikkaa.

      Ja kun on valmista, tietää tehneensä ja lopputuloksesta nauttii aivan eri tavalla.

      Poista

Jos postaukseni herätti ajatuksia, suuntaan tai toiseen, jaathan ne kanssani?